Mint azt az előző bejegyzésben írtam, a kisgyermekkori ismerkedés egy vagy több idegen nyelvvel – ha az megfelelő koncepció szerint folyik - nem gátolja az anyanyelvi fejlődést. Sőt: fejleszti a mentális képességeket, és persze a későbbi iskolai nyelvtanulást tekintve is óriási előnyhöz juttatja gyermekünket. Még ha nem is mélyülünk el benne, csak például rendszeresen hallgatunk német dalokat, akkor is sokat számít. De ennél tovább is merészkedhetünk, még akkor is, ha mi magunk csak alap szinten beszéljük a nyelvet. A szülőnek is jó nyelvgyakorlás, ha utánajár néhány egyszerű mondókának, dalnak, felfrissíti szókincsét.

Először is nézzük, milyen eszközök állnak rendelkezésünkre:

  • gyerekeknek készült német nyelvű zenei CD-k, DVD-k – Ezek nagyon fontosak az anyanyelvi kiejtés miatt.  Szórakoztatóak, rendkívül sok tevékenység kapcsolható hozzájuk. Érdemes olyat választani, amelyen gyerekek énekelnek. Egészen kicsi kortól hallgathatók.
  • mesés DVD-k – Ez a kicsit nagyobbakat köti le – szerintem kb. két éves kortól.
  • mesekönyvek
  • németül „beszélő” játékok p. zenélő-beszélő lapozók, porszívó, telefon, baba stb.
  • képes kártyák, kockák
  • bábok
  • dal-és mondókagyűjtemények
  • minden, amiből a szülő fantáziája játékos nyelvtanítási eszközt képes kreálni

Mint említettem, a legfontosabb a koncepció, legyen valami, amihez kötődik az idegen nyelven való foglalkozás. Itt ne gondoljunk semmiféle szigorúan szabályozott tanmenetre vagy ütemtervre! Hiszen a legfontosabb, hogy jó móka legyen!

Mihez köthető a németezés? Íme néhány ötlet:

  • időponthoz: Ha valakinek katonás a napirendje, órára pontosan beépítheti a németezést.

  • tevékenységhez: Ez az előzőnél sokkal rugalmasabb. Kapcsolhatjuk például labdázáshoz, gyurmázáshoz, sétához stb. Ilyenkor célszerű következetesen mindig elővenni a németet. Az sem baj, ha a tevékenység nem teljes időtartamát érinti. Mindig igazodjunk a gyermek érdeklődéséhez!
  • személyhez: Ez a személy lehet az egyik szülő, nagyszülő vagy más rokon, szomszéd stb., ha van német nyelvű foglalkozás a lakóhelyen, akkor a foglalkozásvezető.
  • tárgyhoz: Ide tartozik a CD, DVD hallgatása, mese nézése, ami közben érdemes csak németül beszélni. Ha nincs német nyelvű mesekönyvünk, akkor válasszunk egyet-kettőt, amelyekből csak németül mesélünk. A németül beszélő játékokkal is célszerű németül játszani, ismételgethetjük is, amit mondanak. Nagyon jó segítség lehet egy bábfigura vagy egy plüssjáték, aki szigorúan csak németül beszél és ért.

Természetesen ezeket a lehetőségeket szabadon kombinálhatjuk!  

A bejegyzés trackback címe:

https://mokaestanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr122155672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása