Zöld burokban születtem,

mikor aztán nagy lettem,

a zöld burok kifeslett,

és az úrfi kiesett.

 

 

 

A legegyszerűbb és semmiféle szülői kreativitást nem igénylő játék, ha hagyjuk, hogy a gyerekek maguk kísérletezzenek a gesztenyével, megtapogathassák, pakolgathassák, guríthassák, doboljanak vele. Vigyázzunk, hogy ne vegyék a szájukba!


Tegyünk jó sok gesztenyét egy vödörbe vagy mély tálba, és rejtsünk közéjük egy apró tárgyat pl. üveggolyót, csengettyűt, gombot stb.! Csukott szemmel kell megkeresni az elrejtett kincset. Versenyre is mehet.


Célba dobálás: Ehhez a játékhoz szükségetek van egy üres dobozra vagy kosárra. A játék résztvevői kapnak 10-10 gesztenyét, és egy vonal mögé állnak. Aki többet beledob a dobozba vagy kosárba, az a gesztenyekirály.


Sorversenyt is rendezhetünk gesztenyegurításból.


Mindent vagy semmit: Ezt a játékot két játékos vagy két csapat játszhatja. A játékterületet válasszuk ketté egy vonallal vagy bottal! Mindkét oldalra tegyünk le 10-10 gesztenyét. Dobókockával felváltva dobnak az ellenfelek. Amennyit dobnak, annyi gesztenyét vehetnek el a másik térfélről, és ezeket letehetik a saját oldalra. Az nyer, akinek az oldalára átkerül az összes gesztenye.


Gesztenyeszámláló: Ezt a játékot legalább ketten játsszák. Szükségünk van egy dobókockára, egy nagy újságpapírra vagy csomagolópapírra és kb. 20-30 gesztenyére. Terítsük le a papírt, tegyük rá kör alakban a gesztenyéket, majd egyesével rajzoljuk körbe őket! Jelöljünk ki egy startgesztenyét! A játékosok felváltva dobnak a dobókockával. A starttól indul a játék. Mindig annyiadik gesztenyét veszi fel a játékos, ahányat dobott a kockával. A számolás mindig az utoljára felvett gesztenyétől folytatódik, az üres helyeket is bele kell számolni. Segít, ha a lépegetéshez használunk egy másik gesztenyét vagy valamilyen egyéb termést, követ stb. Jó idő esetén szabadban is játszhatjuk, ilyenkor nem kell újságpapír, csak kréta. Ha elfogytak a gesztenyék, vagy meguntuk a számolgatást J, vége a játéknak. Az nyer, akinél a legtöbb gesztenye van.


A következő játékhoz viszonylag nagy tér szükséges. Kell még kb. 10 darab gesztenye és legalább két játékos. Helyezzük a padlóra egyesével a gesztenyéket egymástól kb. 2 méter távolságra! Az egyik játékos menjen ki a teremből, a többiek pedig jelöljenek ki egy gesztenyét! Ezt kell megtalálni a visszatért játékosnak a többiek utasítása alapján (hideg-langyos-meleg-forró).  


Gesztenyepiramis: Mindenki kap egy bizonyos számú gesztenyét, összesen kb. 30-40 darabot érdemes szétosztani a játékosok közt. Középre tegyünk egy lapos tányért vagy tálcát! A játékosok felváltva tesznek egy-egy gesztenyét a tányérra, a rajta lévő gesztenyekupac tetejére is lehet pakolni. Ha leesik egy gesztenye a tányérról, fel kell vennie annak, akinél leesett. Az nyer, akinek legelőször elfogy a gesztenyéje, vagy akinél a legkevesebb marad. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mokaestanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr282295636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása