A megfelelő viselkedés kialakításában is fontos szerepe van a játéknak. A következő módszer Noel Swanson: Hogyan neveljük jó gyereket? című könyvében olvasható (ami egyébként a szuperdadus sorozatok alapja).

Ha a gyereket bizonyos rövid feladatok elvégzésekor (pl. öltözködés) gyakran nyaggatni kell, érdemes előhúzni a tarsolyunkból egy-egy szórakoztató sürgető játékot. Versenyeztessük például az idővel, apával, anyával (testvérrel inkább ne!), szomszéddal, képzeletbeli ellenféllel! Próbáljuk meg úgy alakítani a versenyt, hogy éppen ne veszítsen! Olyan célt kell kitűzni, amit biztosan el tud érni, de az sem baj, ha néha-néha veszít. Ilyenkor adjunk valami tréfás büntetést, például jól csiklandozzuk meg!

Gyakori eset, hogy a mindenre kíváncsi kisgyerek nem szeret az utcán célirányosan közlekedni. Ha gyalog megyünk bevásárolni a másfél éves kisfiammal, sokszor előfordul, hogy elkalandoznak a lábacskái, és el-elszökik mellőlem. Ilyenkor a postás bácsival szoktam versenyeztetni (az illető nem tud róla), aki épp akkortájt rója köreit a kerékpárjával. Mivel elég gyakran kapok csomagot, ezt a tényezőt is bevetem. Szóval ezt mondom a kisfiamnak:

-          Versenyezzünk a postás bácsival! Ki ér előbb a házunkhoz? Ha mi nyerünk, a postás bácsi hoz nekünk ajándékot.

Ez lehet egy szórólap is a postaládában vagy levél vagy csomag, bármi, amit ki lehet bontani, meg lehet nézegetni vagy hajtogatni lehet belőle valamit stb. Na, ez mindig bejön, loholhatok a kisfiam után.

A másik trükköm az utcán, hogy kiszemelek egy előttünk haladó gyalogost, és elkezdjük kergetni. Még senki sem vette rossz néven.

 

 

Szólj hozzá! Te milyen sürgető trükköket vetsz be? 

A bejegyzés trackback címe:

https://mokaestanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr652102337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása