1. Mutassuk ki gyermekünknek, hogy hiszünk benne! Támogassuk a szokványostól eltérő ötleteit! Ne javítgassuk folyamatosan, ha valamit nem a hétköznapi módon nevez meg vagy használ!
  2. Dicsérjük meg, ha valami értékes, egyedi dolgot tett!
  3. Legyünk hozzá őszinték! Az egyértelmű dolgokért osztogatott, túlzásba vitt dicséret elbizonytalaníthatja, egyáltalán nem motiválja.
  4. Fontos, hogy mindig önmagához, saját adottságaihoz viszonyítsuk próbálkozásait, tetteit. Soha ne hasonlítgassuk másokhoz!
  5. Ha valamilyen problémát kell megoldania, igyekezzünk háttérben maradni, hadd találja meg egyedül a megoldást! Ha segítséget kér, bátorítsuk, mutassunk neki alternatívákat!
  6. Néha hagyjuk egy kicsit unatkozni! Hadd lássuk, mihez kezd egyedül!
  7. Ne erőltessük rá minden áron akaratunkat!
  8. „A szülő a gyermek elsődleges példaképe” elv alapján éljük ki bátran kreativitásunkat! Ne féljünk szokatlan helyzeteket előidézni! Változzunk át például varázslóvá, és pálcánkkal varázsoljunk gyermekünkbe kedvet a rendrakáshoz! Bújjunk különböző figurák bőrébe, színészkedjünk! 

Hogy mennyire vagy kreatív, megtudhatod a kövekező grafotesztből: http://grafodor.blog.hu/2010/04/23/kreativ_vagy

 

Az interneten rengeteg kinyomtatható színezőt találhatunk. Talán a legkisebbek szüleinek nehezebb a dolguk, ha ilyen irányban kutatgatnak.

A következő oldalakon bukkantam rá már 2 éveseknek is ajánlott kifestőkre:

 http://picasaweb.google.com/juillet61/50SzinezoKicsiknek#

http://www.kinder-malvorlagen.com/zum-ausmalen/vorlagen-verschiedenes.php

http://www.kleinkind-online.de/seiten/ausmalbilder/index.htm

gabfod 2010.06.29. 22:48

Útravaló

 

 Ilyenkor nyáron sok család útra kel, hogy meglátogassák a távoli rokonokat vagy nagy nyaralást csapjanak. Viszont a legtöbb gyerek nehezen viseli a hosszú utazást, az egy helyben ücsörgést. Ilyenkor érdemes kipróbálni néhány szórakoztató játékot, amelyekhez még eszköz sem szükséges. Sokak által ismert a szólánc vagy a barkochba, de ha ezeket már unjuk, újakat is be lehet vetni.

 

2 éves kortól

Ujj-színház

Fordítsuk egymás felé a két tenyerünket, majd érintsük össze a bal és jobb kezünk 3-3 (mutató, középső és gyűrűs) ujjának hegyét. Kész a színház kupolája. A két kisujjat hajtsuk le, és csúsztassuk egymásra, ezzel vízszintesen lezárjuk a háromszöget.  A két hüvelykujj a két színész. Kezdődhet az előadás!

 

3 éves kortól

Kívánságműsor

Kijelölünk egy mindenki által jól ismert dalt, majd mindenki kiválaszthatja, hogy kitől milyen előadásban szeretné hallani, például apától szopránban, anyától lassítva, tesótól kacagva …

 

4 éves kortól

Szógyűjtés

Felváltva nevezzenek meg a játékosok olyan összetett szavakat, amelyeknek elő- vagy utótagja egy bizonyos szó, például autó – sportautó, autóbusz, rendőrautó, versenyautó, autószerelő… Aki többet tud, az nyer.

 

Tanúvallomás

Az egyik játékos a gyanúsított. Mindenki alaposan szemügyre veszi, és igyekszik rajta minden részletet megjegyezni. Majd szemeket becsukni! A gyanúsított megváltoztat a külsején egy látható apró részletet, például a füle mögé tűri a haját, valamit a kezébe vesz … Szemeket kinyitni! Ki volt a legalaposabb megfigyelő?

 

Olvasás tenyérből

Az egyik játékos becsukja a szemét, és felfelé fordítja az egyik tenyerét. A másik rajzol  vagy – nagyobb gyerekek esetében - ír bele valamit (pl. csillag, nap, betű, szám). Ki tudja elolvasni, mi van a tenyerébe írva?

 

5 éves kortól

Mesevariációk

Anya vagy apa mond egy mesét, ami jól ismert a családban, ám bizonyos részleteket megváltoztat (például Hófehérke körtébe harapott). A szemfüles gyerekek pedig kijavítják.

 

Szájról olvasás

Ettől biztosan elhallgatnak! Az egyik játékos hang nélkül eltátog egy szót, a másiknak le kell olvasni a szájáról, hogy mit mondott.


Az alábbi 3 könyvben rengeteg okosság olvasható, mindenkinek szívből ajánlom őket:

Noel Swanson: Hogyan neveljünk jó gyereket? - Ez a könyv a szuperdadus-sorozatok alapja.

Deákné B. Katalin: Anya, taníts engem! - Tudatos szülő sorozat - Rengeteg fejlesztő játéklehetőséget tartalmaz születéstől iskolakezdésig hónapokra lebontva

J. Friedl - M. Nußbaum: Gyermekjátékok az első évekre - Készségfejlesztő játékötletek otthonra, óvodába, iskolába 

 

süti beállítások módosítása