Nyelvtanárként mindenképpen szerettem volna, hogy gyermekem még az iskolai nyelvtanulás előtt ismerkedjen kicsit a német nyelvvel. Egyrészt azért, mert azt gondolom, hogy ha már nyelvtanár vagyok, ezt ki kell használni :), másrészt tudom, hogy az egyik legértékesebb útravaló, amit a mai világban adhatunk gyermekünknek, az az idegen nyelvek elsajátításának lehetősége. Nagy dilemmát okozott, hogy mikor kezdjek el kisfiammal németezni. Abban biztos voltam, hogy megvárom, amíg megszólal magyarul. Nem tudtam volna a magyar anyanyelvet mint anya-nyelvet németre cserélni, és azt sem vettem volna a szívemre, ha nem magyarul mondja ki az első szót. Mindenképpen a némettel szerettem volna kezdeni (a másik jelölt az angol), mert több éves nyelvtanári tapasztalatom azt mutatja, hogy ebben a sorrendben (először német, aztán angol) sokkal könnyebb.

Manapság egyre többen érdeklődnek az iránt, hogy nyithatnának kaput már gyermekkorban az idegen nyelvek felé. Sokan tévesen azt gondolják, hogy először magyarul kell rendesen megtanulnia, különben az idegen nyelv megzavarja anyanyelvi fejlődését. Ám a tapasztalatok szerint a választott két- vagy többnyelvű nevelés – ha megfelelő koncepció szerint zajlik-, egyáltalán nem gátolja a helyes magyar nyelvhasználat kialakulását, és nem is ró terhet a gyerekekre. Gondoljunk csak bele, a kisgyermekek agya olyan, mint a szivacs, memóriájuk verhetetlen, kíváncsiságuk határtalan. Ha játékosan, spontán módon, lazán, „izzadságszagtól” mentesen mutatjuk meg, hogy nem csak egyféle nyelven lehet kommunikálni, biztosan nem ártunk vele.

gabfod 2010.07.06. 23:12

Német ujjszámolók

Az egyik legélvezetesebb és legegyszerűbb módja az idegen nyelvi foglalkozásoknak a mondókázás és dalolás. Egyik-másiknál esetleg érdemes képeken megmutatni a szavak jelentését is. Az alábbiakban találsz néhány nagyon könnyen megjegyezhető ujjszámolót:

Fingerspiele

Das ist der Daumen,
der schüttelt die Pflaumen,
der liest sie auf,
der trägt sie nach Haus,
und der Kleine isst sie alle auf!

Der erste holt den Topf,
der zweite holt die Milch,
der dritte holt den Zucker,
der vierte holt das Ei,
und der Kleine isst den süßen Brei.


Der spielt die Geige,
der spielt die Flöte,
der spielt die Zither,
der spielt Trompete
und der kleine Schnickschnack
spielt am liebsten Dudelsack.


Der fährt im Wagen,
der fährt im Auto,
der fährt mit der Straßenbahn ,
der fährt mit der Eisenbahn.
Der Kleine da fährt im Luftschiff !
Siehst du ihn ? Dort fliegt er !


Der baut ein Haus,
der baut ein Brücke,
der baut einen Turm,
der baut ein Tor,
und der kleine Schelm
guckt unten hervor.

Der ist in den Wald gegangen,
der hat den Hasen gefangen,
der hat ihn heimgebracht,
der hat ihn gebraten,
der hats verraten.

Der ist in den Brunnen gefallen,
Der hat ihn wieder rausgeholt,
Der hat ihn ins Bett gelegt,
Der hat ihn zugedeckt..
Und der kleine Schelm da-
Hat ihn wieder aufgeweckt.

A következő bejegyzésekből néhány egyszerű mondókát tanulhatsz meg.
 

A következő két játékot egy német oldalon találtam, ahol még rengeteg jó ötlet olvasható. Nekem az alábbiak tetszenek  legjobban:

Lufitenisz

Kartonból kivágunk egy kb. 30 cm átmérőjű kört. Fogjunk egy papírtörlő-gurigát, és vágjunk rajta két egymással szemben lévő kb. 5 cm-es sliccet! Ebbe a résbe dugjuk bele a kör alakú kartondarabot, majd ragasztószalaggal erősítsük rá! Ezután tetszés szerint díszíthető. Már csak egy felfújt  lufi kell hozzá, és indulhat a lufitenisz.

Zenedoboz

Fogjunk egy cipősdobozt, amelynek egymással szemben lévő oldalaiba kis lyukakat vágunk (ollóval kibökhetjük). Fűzzünk az egymással szemben lévő lyukakba gumidarabokat. Lehet többfélét is, vagy ha egyféle van otthon, variáljuk a feszességét (a lazább mélyebb, a feszesebb magasabb hangot ad). Kész a pengetős hangszerünk, szóljon a muzsika!

A játékokat bemutató fotókat itt nézheted meg:

 http://www.kleinkind-online.de/seiten/bastelideen/index.htm

süti beállítások módosítása