gabfod 2010.07.25. 22:23

Kúszóka-mászóka

Örökmozgóinkkal két dolgot tehetünk esős időben. Vagy vesszük az esőkabátot és a gumicsizmát vállalva a szakadó eső minden „szépségét”, vagy olyan benti játékot eszelünk ki, amelyben levezethetik energiájukat.

Nem kell egész nap szobafogócskázni, ugrálni vagy táncolni, építhetünk egy jó hosszú akadálypályát is, amin végigkúszhat-mászhat. Akadálynak minden megteszi, amire fel lehet lépni vagy mászni, ami alatt át lehet bújni: sámli, szék, játéktároló láda, párna, mászóalagút, dohányzóasztal, etetőszék, szobacsúszda stb. Persze a testi épségre nagyon vigyázzunk, jól párnázzuk körbe a veszélyesebb állomásokat!

Az egészet megspékelhetjük egy kis extra feladattal is: Juttasson el valamit a starttól a célig! Például tehetünk a kiinduló ponthoz egy kosarat sapkákkal, ezeket kell egyesével felvéve eljuttatni a végállomásig, és ott ráadnia babákra, plüssfigurákra vagy még mókásabb, ha anyára vagy apára. A nagyobbak a kezükben is vihetnek valamit, például szivacskirakók darabjait, amelyeket a pálya végén be kell illeszteniük a helyükre. De kitalálhatunk egy kerettörténetet is a játékhoz, például az árvíz elöntötte az állatkertet, és neki kell kimentenie az állatokat átmászva az akadályokon.

Számtalan ötlettel színezhetjük ezt az egyensúlyérzéket és ügyességet fejlesztő játékot, a lényeg, hogy szórakoztató és fárasztó legyen.

Summ, summ, summ! Bienchen summ herum!
Ei, wir tun dir nichts zuleide,
flieg nur aus in Wald und Heide!
Summ, summ, summ! Bienchen summ herum!

A kottát megtalálod itt, ahol a dallamot is meghallgathatod a dalcím fölötti "Lied abspielen" kifejezésre kattintva. Ha ezen az oldalon nem tudod lejátszani a gépeddel, hallgasd meg itt!

 

Alle meine Entchen |: schwimmen auf dem See, :|
Köpfchen in das Wasser, Schwänzchen in die Höh'.

A kottát megtalálod itt, ahol a dallamot is meghallgathatod a dalcím fölötti "Lied abspielen" kifejezésre kattintva. Ha ezen az oldalon nem tudod lejátszani a gépeddel, hallgasd meg itt 1 perc 27 másodpercnél!

 

Trarira, der Sommer, der ist da!
Wir wollen in den Garten
und woll'n des Sommers warten.
Ja, ja, ja, der Sommer, der ist da!

Trarira, der Sommer, der ist da!
Wir wollen hinter die Hecken
und woll'n den Sommer wecken.
Ja, ja, ja, der Sommer, der ist da!

Trarira, der Sommer, der ist da!
Der Sommer hat gewonnen,
der Winter hat verloren.
Ja, ja, ja, der Sommer, der ist da! 

A kottát megtalálod itt, ahol a dallamot is meghallgathatod a dalcím fölötti "Lied abspielen" kifejezésre kattintva. Ha ezen az oldalon nem tudod lejátszani a gépeddel, hallgasd meg itt 6 perc 11 másodpercnél!

 

Ha szeretitek a diszkós hangzású, bulizósabb dalokat, hallgassátok meg Volker Rosin Jambo Mamboját vagy a Der Gorilla mit der Sonnenbrille című számot! 

Német nyelven bevezetett rejtvényeket és játékos feladatokat oldhatnak meg a gyerekek ezeken a nyomtatható oldalakon. Vannak kimondottan német feladatok, de sokhoz nem is kell különösebb nyelvtudás. Akad köztük néhány olyan is, amelyet óvodások is meg tudnak oldani. 

gabfod 2010.07.21. 13:02

Házunk körül

Mit látott Laci 1981-ben a ház körül? Kattints ide, és megtudod!

Háziállatokat bemutató kitalálósdit találtok itt házilag készített firkanyomokkal.

gabfod 2010.07.19. 22:13

Családi kör

Lapozzátok végig ezt a kiadást Arany János Családi kör című versrészletével, Reich Károly illusztrációjával 1975-ből! 

süti beállítások módosítása