A könyv megszerettetését érdemes korán elkezdeni. Ne gondoljuk, hogy egy csecsemő nem tud mit kezdeni vele! Hiszen mindenre kíváncsi, ami körülötte van, és különösen szereti a rímelő versikéket, dalokat, színes képeket. Azzal, hogy könyvet adunk a csöpp kezekbe, közösen megnézzük, megtapogatjuk, felfedezzük, mi van benne, rendkívül sokat teszünk nyelvi fejlődéséért.


Az olvasás megkedveltetésének alapja, hogy sokat beszélünk a gyermekhez, később pedig hagyjuk megnyilatkozni, nem fojtjuk belé a szót, és mindig igyekszünk értelmes választ adni kérdéseire (nem rázzuk le). Mikor elkezdi érdekelni a külvilág, ismertessük meg minél több tárgy, élőlény nevével! Bemutatásukkor használjunk jelzőket, jellemezzük minél sokrétűbben a bemutatott dolgot, ismételjük a nevét, kapcsoljunk hozzá mondókát vagy dalt! Például: Nézd, itt egy pöttyös labda! Milyen szép kerek ez a labda! Kéred a labdát? Gurul, gurul a labda, ügyes Peti elkapja… (kitalált dallammal) Így bővül a szókincse, ami élménydúsabbá teszi a könyvekben látottakról való beszélgetést, majd később elősegíti az értő olvasás kialakulását.

 

Legjobb, ha a könyvvel való foglalkozást megpróbáljuk tudatosan beépíteni a kisgyermek napirendjébe. Mi például a kisfiammal naponta általában 3-szor veszünk (közösen) könyvet a kezünkbe: a reggeli és a délutáni ébredés után, valamint az esti lefekvés előtt. Fontos, hogy ne erőltessük. Figyeljük meg, mikor nyitott az olvasásra! Hagyjuk, hogy ő válasszon könyvet! Tegyük kellemessé ezt az időtöltést, ne szóljon közben a rádió vagy a tévé, vegyük gyermekünket az ölünkbe! Kössünk a könyv történetéhez, képeihez kedvenc mondókákat, dalocskákat, tegyünk fel kérdéseket, kapcsoljuk a képeken látottakat a gyermek valós élményeihez! Lényeges, hogy a gyermek diktálhassa a tempót. Beszéljük érthetően, tisztán, éljünk a hangsúly és a hanglejtés adta lehetőségekkel!

 

Legyenek ezek a percek zavartalanok, bensőségesek!  Így a gyermek csupa pozitív érzést fog kapcsolni a könyvekhez, és nagy valószínűséggel megmarad benne az olvasás szeretete.

 

A folytatásban: Tippek az olvasásra szoktatáshoz

 

Szólj hozzá! A te gyermekednek mi a kedvenc könyve? Ha van kedved, írj néhány sort a könyvről, hogy más is kedvet kapjon hozzá! 

A bejegyzés trackback címe:

https://mokaestanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr382099695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása